Neviditelné nebezpečí: Jak UV záření ovlivňuje naši pokožku

Sluneční paprsky a slunné dny mají na nás povzbuzující a osvěžující účinek. Nicméně, za tím slunečním zářením se skrývá nebezpečí, které může vážně poškodit naši pokožku. Ultravioletní (UV) záření, které je součástí slunečního světla, může mít negativní dopady na naši pokožku a zdraví obecně.

UV-A záření proniká hluboko do pokožky a může způsobovat předčasné stárnutí pokožky. Je spojeno s tvorbou volných radikálů, které poškozují kolagen a elastin, což vede k tvorbě vrásek, ztrátě elasticity a pigmentovým skvrnám. UV-A záření je přítomné po celý rok a může proniknout skrz sklo a oblaky, takže jsme mu vystaveni i během zimních měsíců a oblačných dnů.

Na druhé straně UV-B záření proniká do horních vrstev pokožky a je hlavním viníkem slunečního spálení. Je zodpovědné za vznik erytému, zarudnutí pokožky a způsobuje dlouhodobé poškození DNA buněk. UV-B záření je intenzivnější během letních měsíců a na vyšších zeměpisných šířkách.

Pravidelné a nadměrné vystavování se UV záření může mít vážné následky na naši pokožku a zdraví. Kromě předčasného stárnutí a spálení sluncem může zvýšit riziko vzniku kožních nádorů, včetně maligního melanomu. To je důvod, proč je důležité chránit naši pokožku před UV zářením.

Prevence je nejlepším způsobem, jak se ochránit před negativními účinky UV záření. Několik jednoduchých opatření může pomoci minimalizovat riziko. Používání opalovacích prostředků s dostatečnou ochranou proti UV-A a UV-B záření je zásadní. Opalovací krémy by měly mít vysoký SPF faktor a být aplikovány rovnoměrně na celé tělo a pravidelně obnovovány během pobytu na slunci.

Ochranné oblečení, jako jsou široké klobouky, sluneční brýle a košile s dlouhým rukávem, mohou také pomoci chránit pokožku před slunečním zářením. Vyhněte se přímému slunečnímu záření v nejintenzivnějších hodinách, tj. mezi 10:00 a 16:00 hodinou, a hledejte stín nebo ochranu pod slunečníkem.

Je důležité si uvědomit, že negativní účinky UV záření na pokožku nejsou okamžité, ale kumulativní. Pravidelná a dlouhodobá ochrana před slunečním zářením je klíčová pro udržení zdravé a mladistvé pokožky. Pamatujte, že i když je slunce příjemné a slunné dny jsou lákavé, vaše pokožka si zaslouží ochranu před neviditelným nebezpečím UV záření.

 

Objednejte si termín ještě dnes

Napište mi prosím prostřednictvím kontaktního formuláře níže, nebo mi zavolejte na telefonní číslo 774 888 506.